Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Banan

Banan

Banany rosną na krzakach wyglądających jak drzewa, w kiściach osiągających nawet długość 3 metrów. Owoce te rosną tylko w klimacie tropikalnym.

Czy wiecie, że banany z botanicznego punktu widzenia są jagodami!

Banany mogą i smakują, to zrozumiałe, jednak ich prawdziwym fanom trzeba przypomnieć, że banan (wyjątkowo wśród owoców) jest tuczący! Owoce te zwierają ponad 3 razy więcej kalorii niż grejpfrut czy cytryna.

Banany mają również liczne wartości odżywcze, przykładowo mają wysoką zawartość potasu, fosforu i magnezu oraz są łatwo przyswajalne, stąd bananów obecność w wielu dietach pochorobowych oraz w różnych przetworach dla niemowlaków.

wartości odżywcze banana.

 

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram banana):

Woda: 74 g. Tłuszcze: 0,14 g. Białka: 1,2 g. Węglowodany: 23 g.

Kalorie (kcal):100

 

Witaminy (mg/100 gram banana):

B1: 0,044 mg. B2: 0,057 mg. B6: 0,37. C: 12 mg. E: 0,45.

Karoten: 0,04 mg

 

Minerały (mg/100 gram banana):

Sód: 1,0. Potas: 390,0. Magnez: 36,0. Wapń 8,7. Fosfor: 28,0

Żelazo: 0,55. Jod: -

dostępny przez cały rok, sprzedaż w kilogramach, op.18 kg