Pochodzi z Belgii, gdzie uprawia się ją od stuleci (stąd jej nazwa od stolicy tego kraju - Brukseli). Znalazła uznanie w Europie Zachodniej, a potem w USA.
Brukselka w pierwszym okresie wegetacji tworzy gruby, silnie ulistniony pęd wysokości 70-90 cm. W kątach liści na pędzie głównym wyrasta 70-80 krótkich ulistnionych pędów bocznych, mających kształt główek wielkości orzecha włoskiego, które stanowią część jadalną rośliny. W stanie świeżym dostępna od października do końca stycznia, a przy właściwym przechowywaniu - nawet do marca. Zaliczana jest do warzyw o dużej wartości odżywczej.
Najpopularniejsze odmiany to:
-Jade F1 - japońska krzyżówka heterozyjnie dojrzewająca o 2, 3 tygodnie wcześniej od innych odmian, charakteryzująca się średniej wielkości, zbitymi, gładkimi i dość ciemnymi główkami;
-Herkules - wczesna odmiana o małych, dość ścisłych, owalnych, jasnozielonych główkach z liśćmi średniej wielkości;
-Berner Markt - odmiana średniowczesna o główkach zwartych, średniej wielkości, ciemnozielonych.
Zaliczana jest do warzyw o dużej wartości odżywczej.
Zawiera m.in.:sód,potas,magnez,wapń,mangan,żelazo,miedź,cynk,fosfor, chlor, jod, karoten, witaminę E, K,B1,B2,B6, kwas nikotynowy i pantotenowy,biotynę,kwas foliowy.