Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Brukselka

Brukselka

Pochodzi z Belgii, gdzie uprawia się ją od stuleci (stąd jej nazwa od stolicy tego kraju - Brukseli). Znalazła uznanie w Europie Zachodniej, a potem w USA.

Brukselka w pierwszym okresie wegetacji tworzy gruby, silnie ulistniony pęd wysokości 70-90 cm. W kątach liści na pędzie głównym wyrasta 70-80 krótkich ulistnionych pędów bocznych, mających kształt główek wielkości orzecha włoskiego, które stanowią część jadalną rośliny. W stanie świeżym dostępna od października do końca stycznia, a przy właściwym przechowywaniu - nawet do marca. Zaliczana jest do warzyw o dużej wartości odżywczej.

Najpopularniejsze odmiany to:

-Jade F1 - japońska krzyżówka heterozyjnie dojrzewająca o 2, 3 tygodnie wcześniej od innych odmian, charakteryzująca się średniej wielkości, zbitymi, gładkimi i dość ciemnymi główkami;

-Herkules - wczesna odmiana o małych, dość ścisłych, owalnych, jasnozielonych główkach z liśćmi średniej wielkości;

-Berner Markt - odmiana średniowczesna o główkach zwartych, średniej wielkości, ciemnozielonych.

Zaliczana jest do warzyw o dużej wartości odżywczej.

Zawiera m.in.:sód,potas,magnez,wapń,mangan,żelazo,miedź,cynk,fosfor, chlor, jod, karoten, witaminę E, K,B1,B2,B6, kwas nikotynowy i pantotenowy,biotynę,kwas foliowy.

dostępna w okresie od października do stycznia,sprzedaż na opak.5kg,i kg