Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Cebula

Cebula

Uprawiana pierwotnie w centralnej Azji już dawno rozprzestrzeniła się po całym świecie. Wiele odmian cebuli jest odpornych na trudne warunki klimatyczne i znosi doskonale nawet mrozy. Dlatego jest ona wysiewana już wczesną wiosną.

wartości odżywcze cebuli.

 

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram cebuli):

Kalorie (Kcal): 37.. Węglowodany (g): 6,9.

 

Witaminy (/100 gram cebuli):

A1: 41 j.m. B1: 0,03 mg. B2: 0,03 mg. C: 6,0 mg. E: 0,3 mg.

 

Minerały (mg/100 gram cebuli):

Wapń 25. Fosfor: 14. Żelazo: 5. Magnez: 8.

dostępna przez cały rok,opak.5,10 i 15 kg