Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Fistaszki_foto

Fistaszki

Fistaszki, inaczej orzech ziemny, dojrzewają w ziemi. Szypułka kwiatu (część osi kwiatowej leżąca poniżej słupka) po ich przekwitnięciu wydłuża się i kieruje do dołu, wpychając do ziemi strąk. Dojrzewa on tu na głębokości ok. 5-8 cm, ale nie rozpada się na części ani się nie otwiera.

Nasiona fistaszków są niezwykle pożywne z powodu wysokiej zawartości tłuszczu i białka, a poza tym bardzo smaczne. Prażone stanowią często ulubioną przekąskę zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Fistaszki nadają się "do podjadania", dostarczają sporo energii, a także cennego białka i soli mineralnych. Są też świetnym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej, gdyż jak wszystkie nasiona strączkowe posiadają pełnowartościowe białko zastępujące białko zwierzęce. Wytłacza się z nich cenny olej jadalny o wartościach zbliżonych do wartości oliwy z oliwek.

Orzeszki to nie tylko przekąska. Rozdrobnione, mogą stanowić dodatek do sałatek, lodów lub panierkę do kotletów. Pokruszonymi lub pokrojonymi możemy posypać nie tylko pieczywo, ale połówkę jabłka, gruszki, brzoskwini lub banana. Wyśmienicie smakują z deserami na słodko.

Garść orzeszków ziemnych w codziennej diecie to dobry sposób na uniknięcie dwóch groźnych chorób cywilizacyjnych: miażdżycy i cukrzycy. Fistaszki są bowiem bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko powstania zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.

Regularne zjadanie orzeszków obniża poziom trójglicerydów (czynnika powodującego zmiany miażdżycowe) we krwi nawet o 1/4. Te same kwasy pomagają uszczelnić błony komórkowe, co chroni komórki przed szkodliwym nadmiarem cukru we krwi. Fistaszki mają też sporo błonnika, który hamuje wzrost poziomu glukozy po posiłku.

Inne dobroczynne składniki zawarte w orzeszkach to magnez, kwas foliowy, witamina E. Wpływają one korzystnie zarówno na samopoczucie, jak i wygląd włosów i cery. Podobne właściwości mają też inne orzechy. Ich jedyną „wadą" jest wysoka kaloryczność. Warto jednak zauważyć, że w rodzinie orzechów fistaszki mają najmniej kalorii. Porcja 30 gram (duża garść) orzeszków ziemnych to 175 kcal, a dla zdrowia solidna dawka pełnowartościowego białka i składników mineralnych

dostępne przez cały rok, opak.5 kg