Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Grejpfrut

Grejpfrut

Grejpfrut jest w pewnym sensie sierotą. Wiadomo, że należy do rodziny owoców cytrusowych i jest spokrewniony z rzadko dziś uprawianymi pampelmusami, ale dokładnie nie wiadomo skąd pochodzi. Przypuszcza się, że powstał jako mutacja pampelmusy w Zachodnich Indiach. Pierwsza wzmianka o grejpfrutach na Puerto Rico jest datowana na rok 1750 .Grejpfrut występuje w wielu dietach, ponieważ jest owocem niezwykle zdrowym i niskokalorycznym, wpływa m.in. dobrze na trawienie oraz pobudza krążenie krwi.

Owoc ten spożywa się najczęściej wyjadając łyżeczką miąższ (często z cukrem).

Grejpfruty w puszkach można stosować do sałatek tak samo jak surowe.

wartości odżywcze grejpfruta.

 

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram grejpfruta):

Woda: 89,0 g. Tłuszcze: 0,2 g. Białka: 0,7 g. Węglowodany: 9,8 g.

Kalorie (kcal):31

 

Witaminy (mg/100 gram grejpfruta):

B1: 0,05 mg. B2: 0,03 mg. B6: 0,05. C: 45 mg. E: -.

Karoten: 0,003 mg

 

Minerały (mg/100 gram grejpfruta):

Sód: 2,0. Potas: 180,0. Magnez: 10,0. Wapń 20,0. Fosfor: 17,0

Żelazo: 0,25. Jod: 0,001

dostępny przez cały rok,sprzedaż w kilogramach