Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Groch

Groch

Rodzaj roślin jednorocznych z rodziny bobowatych.

We florze Polski występuje tylko groch zwyczajny – zarówno jako roślina dziko rosnąca (odmiana groch zwyczajny polny , jak i roślina uprawna.

Groch najczęściej dostępny jest w sklepach  w konserwach lub zamrożony. Na targowiskach można go czasem znaleźć w różnych stadiach dojrzewania: jako zielony groszek cukrowy, który je się razem ze strączkami lub jako dojrzały groch z którego spożywane są same ziarna.

Kupując groch unikajmy obeschniętych strączków. A gdy kupujemy go do sporządzenia jakiejś potrawy, pamiętajmy że po usunięciu odpadów jego masa zmniejszy się o połowę.

Groch zawiera witaminy A, B1, B2, C, E, wapń,fosfor,żelazo, magnez.

świeży od maja do lipca