Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Len

Len

Len jest rośliną uprawną ze względu na włókno i olej.

W lecznictwie natomiast zastosowanie znajdują nasiona. Zawierają one śluz, glukozyd (linamarynę), związki białkowe oraz bardzo dużo oleju tłustego. Działają powlekająco, osłaniająco i zmiękczająco; także przeczyszczająco. Olej otrzymany z nasion lnu jest szeroko stosowany w chorobach skóry, jako tzw. lek naskórny, oraz należy do środków odżywczych.

Len bardzo często stosowany jest w stanach zapalnych i nieżytach żołądka, w nadkwaśności, biegunce, niestrawności, przy owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy (leczenie pomocnicze). Dobrze rozdrobnione nasiona po spęcznieniu wodą są łagodnym środkiem przeczyszczającym polecanym szczególni u osób starszych.

dostępny przez cały rok ,kilogramy,opak 5kg