Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Malina

Malina

Te owoce również mają swoja mitologiczna historię. Według rzymskich podań wszystkie maliny były kiedyś białe. Pewnego razu, gdy Jowisz był jeszcze dzieckiem, chciał głośnym krzykiem wyprowadzić z równowagi kapłanów bogini urodzaju. Jego opiekunka, nimfa Ida, córka króla Krety zamierzała łobuziaka uspokoić "zatykając" mu usta malinami. Gdy jednak schylała się, aby zerwać owoc, ostry kolec ukuł ja w pierś i kropla krwi spadła na owoc, zabarwiając go na czerwono.

Od stuleci maliny odgrywały również sporą rolę w medycynie ludowej, stosowano je jako środek na poty oraz regulujący gospodarkę wodną organizmu. Liście malin używane są natomiast do parzenia herbatek i płukanek.

Maliny należą do najpopularniejszych i najbardziej u nas lubianych owoców, taka zaś, a nie inna proporcja pomiędzy zawartością kwasów i cukrów, powoduje że można na surowo spożywać ich nawet duże ilości.

 

wartości odżywcze malin.

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram malin):

Woda: 85,0 g. Tłuszcze: 0,3 g. Białka: 1,3 g. Węglowodany: 8,1 g.

Kalorie (kcal):4

 

Witaminy (mg/100 gram malin):

B1: 0,02 mg. B2: 0,05 mg. B6: 0,09. C: 25 mg. E: -.

Karoten: 0,0073 mg

 

Minerały (mg/100 gram malin):

Sód: 3,0. Potas: 170,0. Magnez: 30,0.
Wapń 40,0. Fosfor: 44,0 Żelazo: 1,0. Jod: -

dostępna w okresie od czerwca do września