Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Nektaryna

Nektarynka

Istnieją różne teorie o pochodzeniu nektarynki. Pierwsza to przypuszczenie mutacji brzoskwini, druga to powstanie nektarynki z połączenia migdałów i śliwki lub brzoskwini i migdałów lub — najprawdopodobniej — brzoskwini i śliwki. Dopiero w ostatnim stuleciu poprzez ulepszoną hodowlę, przede wszystkim w USA, nektarynka nabrała lepszego smaku i większego znaczenia

Miąższ w niektórych odmianach smakuje słodko jak miąższ brzoskwini, w niektórych zaś pikantnie kwaskowato jak śliwka Jest także bardzo soczysty i aromatyczny.

Uprawiana jest przede wszystkim we Włoszech, Francji, Hiszpanii, Grecji, Kalifornii, Chile i Południowej Afryce.

 

Wartości odżywcze:

Karotyna, kwasy nukleinowe i witamina C.

dostępna w okresie od lipca do września,sprzedaż w koszyczkach,paletkach i op.10kg