Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Papaja

Papaja

Owalne lub gruszkowate jagody o długości do 45 cm i średnicy do 30 cm. Owoce kiedy są dojrzałe stają się miękkie i zmieniają kolor z zielonego na pomarańczowy lub ciemnożółty. Wnętrze owocu zawiera dużą ilość małych, kulistych i jadalnych nasion. Jest powszechnie uprawiana w krajach tropikalnych. Owoce dojrzewają już na jednorocznych roślinach

Miąższ owocu jest jadalny, bogaty w witaminy i ubogi w kwasy. Dzięki dużej zawartości papiny ułatwiają trawienie. Jadalna jest także skórka owoców. Owoce mogą być spożywane na surowo, nadają się również na przetwory. Wytwarza się z nich marmoladę, napój alkoholowy, kandyzuje się je oraz konserwuje w puszkach. Jadalne są także niedojrzałe owoce, które przed spożyciem należy ugotować.

Dojrzały owoc zawiera :

9 proc. cukrów (w równych ilościach glukozę, fruktozę i sacharozę);dużo karotenów ;witaminy C (60 mg/100 g), A, z grupy B; mało kwasów (0,2 proc. – kwas cytrynowy i jabłkowy);

 

100 g owocu dostarcza 38 kilokalorii.

dostępna przez cały rok