Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Pomara%c5%84cza

Pomarańcza

Ojczyzna pomarańczy są prawdopodobnie Chiny. To niewiarygodne, ale owoce te nie były znane ani starożytnym Grekom, ani Rzymianom. Nikt ze ówczesnych pisarzy nie wymienia tego owocu , ani drzewa pomarańczy w swoich pracach.

Do Europy zawędrowały w XVI wieku przywiezione przez portugalskich marynarzy.

 

wartości odżywcze pomarańczy.

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram pomarańczy):

Woda: 86,0 g. Tłuszcze: 0,2 g. Białka: 1,0 g. Węglowodany: 12,0 g.

Kalorie (kcal):55

 

Witaminy (mg/100 gram pomarańczy):

B1: 0,08 mg. B2: 0,04 mg. B6: 0,05. C: 50 mg. E: -.

Karoten: 0,015 mg

 

Minerały (mg/100 gram pomarańczy):

Sód: 1,4. Potas: 180,0. Magnez: 14,0. Wapń 42,0. Fosfor: 23,0

Żelazo: 0,4. Jod: -

dostępne przez cały rok, opak.10 i 15kg