Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Por

Por

Warzywo już na dobre zadomowione w Europie, należy do rodziny liliowatych i jest bliskim kuzynem cebuli, jednak o znacznie delikatniejszym smaku

Por dzięki odmiana zimowym dostępny jest przez cały rok i doskonale nadaje się na świeże surówki i sałatki.

Jest także nieodzownym składnikiem włoszczyzny używanej do zup.

 

wartości odżywcze poru.

 

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram poru):

Kalorie (Kcal): 47. Węglowodany (g): 9,9.

 

Witaminy (/100 gram poru):

A1: - j.m. B1: 0,112 mg. B2: 0,067 mg. C: 20,2 mg. E: 2,0 mg.

 

Minerały (mg/100 gram poru):

Wapń 48. Fosfor: 52. Żelazo: 1,1. Magnez: 11.

dostępny przez cały rok,w opakowaniach 10 szt