Śliwki to najstarsze znane rośliny użytkowe. Teofrast wspomina w swoich księgach o licznych śliwkach w Tebach i Memfis, a zwłaszcza w Damaszku, stąd tez śliwki eksportowano w miodzie i suszone.
Następnie owoce te były adoptowane przez starożytnych Rzymian. Wergiliusz pisał, że mieli dosyć własnych śliwek i podobno od importowanych nie były gorsze.
Medycyna ludowa stosowała śliwki jako środek odwadniający w dietach związanych z gośćcem, chorobami nerek, reumatyzmem, a także przy przeczyszczaniu - o tym szczególnie powinny pamiętać osoby lubiące się zajadać śliwkami w dużych ilościach.
Nie wskazane jest spożywanie śliwek przez cukrzyków oraz osób z nadwagą.
wartości odżywcze śliwki.
Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram śliwki):
Woda: 84,0 g. Tłuszcze: 0,17 g. Białka: 0,6 g. Węglowodany: 15,0 g.
Kalorie(kcal):60
Witaminy (mg/100 gram śliwki):
B1: 0,072 mg. B2: 0,043 mg. B6: 0,045. C: 6 mg. E: -.
Karoten: 0,035 mg
Minerały (mg/100 gram śliwki):
Sód: 1,7. Potas: 220,0. Magnez: 10,0. Wapń 14,0. Fosfor: 18,0