Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Sliwka

Śliwka

Śliwki to najstarsze znane rośliny użytkowe. Teofrast wspomina w swoich księgach o licznych śliwkach w Tebach i Memfis, a zwłaszcza w Damaszku, stąd tez śliwki eksportowano w miodzie i suszone.

Następnie owoce te były adoptowane przez starożytnych Rzymian. Wergiliusz pisał, że mieli dosyć własnych śliwek i podobno od importowanych nie były gorsze.

Medycyna ludowa stosowała śliwki jako środek odwadniający w dietach związanych z gośćcem, chorobami nerek, reumatyzmem, a także przy przeczyszczaniu - o tym szczególnie powinny pamiętać osoby lubiące się zajadać śliwkami w dużych ilościach.

Nie wskazane jest spożywanie śliwek przez cukrzyków oraz osób z nadwagą.

 

wartości odżywcze śliwki.

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram śliwki):

Woda: 84,0 g. Tłuszcze: 0,17 g. Białka: 0,6 g. Węglowodany: 15,0 g.

Kalorie(kcal):60

 

Witaminy (mg/100 gram śliwki):

B1: 0,072 mg. B2: 0,043 mg. B6: 0,045. C: 6 mg. E: -.

Karoten: 0,035 mg

 

Minerały (mg/100 gram śliwki):

Sód: 1,7. Potas: 220,0. Magnez: 10,0. Wapń 14,0. Fosfor: 18,0

dostępna od czerwca do listopada,sprzedaż w kilogramach oraz op.10kg,20kg