Duży, soczysty owocostan wyrasta na szczycie krótkiej łodygi wyrastającej z rozety kolczastych liści. Do głównych producentów należą Hawaje, Brazylia, Meksyk i Filipiny.
Jeszcze nie tak dawno rodzice mówili do swoich (niegrzecznych) dzieci "ładny z ciebie ananas!", co odpowiada powiedzeniu "niezłe z ciebie ziółko!". Nie do końca rozumiem dlaczego tak smaczny i słodki owoc ma taką kiepską sławę. Za czasów PRL-u ananas był‚ bardzo pożądanym owocem (podobnie jak wszystko czego nie było pod dostatkiem), teraz gdy mamy go w sklepach dostatek jedynym ograniczeniem w jego nabywaniu jest cena, ponieważ jest on jednym z droższych owoców.
Wartości odżywcze ananasa
Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram ananasa):
Woda: 85 g. Tłuszcze: 0,2 g. Białka: 0,5 g. Węglowodany: 13 g.
Kalorie(kcal):55
Witaminy (mg/100 gram ananasa):
B1: 0,08 mg. B2: 0,05 mg. B6: -. C: 20 mg. E: - Karoten: 0,01 mg
Minerały (mg/100 gram ananasa):
Sód: 2,1. Potas: 170,0. Magnez: 17,0. Wapń: 16,0. Fosfor: 9,0
żelazo: 0,4. Jod: - An