Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Arbuz

Arbuz

 

Arbuz, owoc afrykańskiego pochodzenia, chociaż nie ma szczególnych wartości odżywczych, cieszy się ogromnym powodzeniem, być może dlatego że jest on czymś pomiędzy owocem a lemoniadą (zawiera bardzo dużo soku). Jedzenie go bez noża i talerza jest więc nie lada wyzwaniem. My polecamy spożywanie go na surowo, najlepiej po schłodzeniu.

 

wartości odżywcze arbuza.

Składniki odżywcze:

Likopen i glutation - naturalne związki biochemiczne, broniące komórki przed szkodliwymi cząsteczkami. Uważa się, że chronią przed chorobą wieńcową, zapaleniem oskrzeli, nowotworami, zaćmą, parkinsonizmem i starzeniem się organizmu.

 

Witaminy:

Witamina C w dużych ilościach.

 

Minerały:

Znaczne ilości żelaza i potasu.

dostępny od czerwca do pażdziernika,sprzedaż w kilogramach