Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Bak%c5%82a%c5%bcan

Bakłażan

Bakłażan czyli psianka podłużna (Solanum melongena)- to prawidłowa nazwa botaniczna gatunku roślin z rodziny psiankowatych. Roślina ta jednak znana jest głównie pod zwyczajowymi nazwami jako oberżyna, bakłażan, ale ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii.

W Polsce uprawiana wyłącznie w sprzyjających warunkach mikroklimatycznych.

Owoc to wydłużona lub kulista, do 30 cm, soczysta jagoda w kolorze fioletowym lub brunatnym.

Bakłażany hodowane są w parnych tropikach i subtropikach na całym świecie od Indii Zachodnich po Filipiny. Japończycy, podobnie jak Hindusi starają się wyhodować nowe, jak najlepsze odmiany. Współczesne krzyżówki mają owoce owalne, okrągłe lub w kształcie gruszki, a ich skórka może przybrać fioletową, żółtozieloną lub białą barwę. Owoce mogą ważyć nawet 500 g jeśli są hodowane w odpowiednich warunkach jako rośliny jednoroczne, można je zbierać 6 miesięcy po zasiewach.

Pierwsze wzmianki o uprawie bakłażanów pochodzą z Chin z V wieku p.n.e. Przypuszcza się, że uprawiano je już wcześniej w Indiach. Bakłażany zawędrowały z Azji do Europy wraz z muzułmańskimi hordami kalifatu Umajjadów, które dotarły do Hiszpanii przez północną Afrykę w VII w.

Hiszpański klimat jest na tyle łagodny, że bakłażany mogły rosnąć na dworze, w ogrodach lub na polach. W chłodniejszych rejonach Europy, np.Wielkiej Brytanii czy krajach niderlandzkich uprawia się je w szklarniach, na małą skalę.

W Indiach i Afryce na południe oberżyny stanowią istotny składnik jadłospisu ubogiej ludności. Mogą być przyrządzane na różnorodne sposoby.

Uważana jest za afrodyzjak.

dostępny przez cały rok,sprzedaż w kilogramach i op.5kg