Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Bor%c3%b3wka

Borówka

Dokładniej mówiąc borówki brusznice, bowiem nasza "borówka" z przydomkiem bagienna oznacza łochynia, zaś regionalnie - przydomkiem "czernica" - również czarne jagody. Nam chodzi jednak o te pierwsze zwane także jako "gogodze" - niewielkie, lekko gorzkie czerwone jagody rosnące na malutkich krzewinkach, mocno przetrzebianych z okazji Wielkanocy Same borówki natomiast , czyli owoce,. są w medycynie ludowej stosowane przeciwko przypadłościom żołądkowym, szczególnie biegunkom.

 

Wartości odżywcze borówek.

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram banana):

Woda: 87 g. Tłuszcze: 0,05 g. Białka: 0,3 g. Węglowodany: 9,9 g.

Kalorie (kcal):45

 

Witaminy (mg/100 gram banana):

B1: 0,01 mg. B2: 0,02 mg. B6: 0,01. C: 12 mg. E: -.

Karoten: 0,004 mg

 

Minerały (mg/100 gram banana):

Sód: 2,0. Potas: 72,0. Magnez: 5,5. Wapń 14,0. Fosfor: 9,7

Żelazo: 0,5. Jod: 0,003

dostępna w okresie od lipca do września,opak.250 i 500gr