Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Burak

Burak

 

Burak ćwikłowy - odmiana buraka zwyczajnego . Pochodzi od buraka morskiego rosnącego dziko na wybrzeżach Morza Sródziemnego. Ma formy jednoroczne, dwuletnie i trwałe. Był uprawiany w czasach starożytnych dla celów spożywczych i leczniczych, przy czym uprawiane wówczas formy różniły się znacznie od współczesnych

Ma jadalny, czerwony korzeń spichrzowy i czerwonawe liście.

Jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku uprawy tworzy korzeń spichrzowy i rozetę liści, a w drugim pęd kwiatostanow. Kształt korzenia spichrzowego jest cechą odmianową. Odmiany o korzeniach wydłużonych mają dłuższy okres wegatacji niż odmiany o korzeniach kulistych lub płaskokulistych. Liście w rozecie są trójkątne lub owalne o zabarwieniu od jasnozielonego do brązowo lub fioletowoczerwonego. Są osadzone na długich, soczystych ogonkach

Jest powszechnie uprawiane w Polsce. Jego młode siewki są jadalne jako botwina.

Burak liściowy (boćwina) tworzy rozetę wielkich i mięsistych liści z szerokimi ogonkami liściowymi. Korzeń ma mały i silnie rozgałęziony.

 

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram buraka):

Kalorie (Kcal): 46. Węglowodany (g): 9,5.

 

Witaminy (/100 gram buraka):

A1: 20 j.m. B1: 0,020 mg. B2: 0,050 mg. C: 10 mg. E: - mg.

 

Minerały (mg/100 gram buraka):

Wapń 41. Fosfor: 17. Żelazo: 17

 

dostępny przez cały rok, opak.10 kg