Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Cukinia

Cukinia

Roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych pochodząca z południowo-wschodniej części Ameryki Północnej. Obecnie szeroko rozpowszechniona w krajach zachodniej Europy. Owoce cukinii, także smakiem, przypominają kabaczek lub o, lecz mają od nich cieńszą skórkę - ciemnozieloną, nakrapianą białymi plamkami. Do spożycia najlepiej zbierać okazy młode, długości od piętnastu do dwudziestu centymetrów, jeszcze z resztką kwiatostanu.

Do najbardziej znanych odmian w Polsce należą: Apollo, Elite, Hybride, Zucchini, Seneca prolihic i Storr's Green.

 

Cukinia jest cennym warzywem bogatym w wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminę B1, B2, PP, C.

Wpływa dodatnio na procesy trawienia, odkwasza organizm

dostępne od czerwca do października,opak 5kg