Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Cykoria

Cykoria

Rodzaj roślin zielnych, należący do rodziny astrowatych. Liczy ok. 8 gatunków rosnących w umiarkowanie ciepłych strefach Europy,Azji,Afryki. Dwa gatunki są zawleczone lub uprawiane i dziczejące w wielu rejonach świata.

Cykoria oferowana obecnie w sklepach jest nową odmianą rośliny służącej wcześniej do produkcji odpowiednika kawy. Ma podobny, lekko gorzkawy smak. Uprawia się ją pod słomą lub ciemną folią, by była delikatna i biała.

Częścią jadalną cykorii są wybielone główki, wyrastające w czasie pędzenia z korzeni.

Kupować należy nie rozwinięte pąki bez zwiędniętych liści.

Świeżą cykorię przechowuje się w warunkach domowych około 2 - 3 dni, kładąc ją w chłodnym, ciemnym miejscu.

 

Jarzyna ta nadaje sałatkom nieco pikantny smak, ale równie chętnie spożywa się ją ugotowaną.
Cykoria zawiera:witaminę A, B1, B2, C, E, wapń, fosfor, żelazo, magnez.

dostępne od czerwca do października