Rodzaj roślin zielnych, należący do rodziny astrowatych. Liczy ok. 8 gatunków rosnących w umiarkowanie ciepłych strefach Europy,Azji,Afryki. Dwa gatunki są zawleczone lub uprawiane i dziczejące w wielu rejonach świata.
Cykoria oferowana obecnie w sklepach jest nową odmianą rośliny służącej wcześniej do produkcji odpowiednika kawy. Ma podobny, lekko gorzkawy smak. Uprawia się ją pod słomą lub ciemną folią, by była delikatna i biała.
Częścią jadalną cykorii są wybielone główki, wyrastające w czasie pędzenia z korzeni.
Kupować należy nie rozwinięte pąki bez zwiędniętych liści.
Świeżą cykorię przechowuje się w warunkach domowych około 2 - 3 dni, kładąc ją w chłodnym, ciemnym miejscu.
Jarzyna ta nadaje sałatkom nieco pikantny smak, ale równie chętnie spożywa się ją ugotowaną.
Cykoria zawiera:witaminę A, B1, B2, C, E, wapń, fosfor, żelazo, magnez.