Czosnku rozróżnia się typy (a nie odmiany).
Typ podgórski - roślina rozłożysta, liście ciemnozielone. Główka składa się z 9 - 14 ząbków. Doskonale nadaje się do przechowywania.
Typ nizinny - roślina wzniesiona o srebrzysto-zielonkawych liściach. Główka ma 11 - 19 ząbków. Niezbyt dobrze się przechowuje.
Typy czosnku wytwarzające cebulki powietrzne na kwiatostanach - roślina odznacza się silnym wzrostem, ząbki koloru różowofioletowego lub fioletowego.
wartości odżywcze czosnku.
Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram czosnku):
Kalorie (Kcal): 144.. Węglowodany (g): 29,2.
Witaminy (/100 gram czosnku):
A1: - j.m. B1: 0,209 mg. B2: 0,084 mg. C: 14,7 mg. E: mg.
Minerały (mg/100 gram czosnku):
Wapń 100. Fosfor: 19. Żelazo: 6,3. Magnez: 28