Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Dynia

Dynia

Dynie uprawiano już od ponad 5 tysięcy lat przed naszą erą na terenie południowej części Ameryki Północnej. Warzywo trafiło do Europy za pośrednictwem hiszpańskich żeglarzy, potem rozprzestrzeniło się na inne kontynenty.
Owoc dyni jest
jagodą fałszywą o różnym kształcie i różnej wielkości, zależnie od odmiany, zrośniętą z dnem kwiatostanu stanowiącego zewnętrzną, mięsistą jego warstwę okrytą twardniejącą - w miarę dojrzewania - niezbyt grubą, zieloną, żółtą lub pomarańczową skórką. Spożywa się zarówno mięsiste ściany zalążni, jak i wysuszone, białe, kremowobiałe lub brunatne nasiona o znacznej wartości odżywczej: 42%tłuszczu , białko, lecytyna, żelazo,wapń,cynk i inne.
Dynia jest cennym niskokalorycznym warzywem zawierającym spore ilości witamin:B i C; składników mineralnych:sód,potas,magnez,wapń,żelazo,fosfor;karoten.

Dynia działa odkwaszająco na organizm.
Do najpopularniejszych odmian należą: Dynia Melonowa Å»ółta i Dynia Melonowa Siatkowana.

dostępna w okresie od czerwiec do pażdziernika