Należy do roślin jednorocznych lub bylin. Pochodzi z Ameryki Południowej i do Europy dotarła po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Do rodzaju tego, liczącego ponad 30 gatunków, należą jedne z ważniejszych roślin uprawnych. W Polsce nie rosną dziko, wyłącznie jako rośliny uprawne.
Fasola stanowi wśród warzyw najbogatszą rodzinę różnych gatunków. Spożywając świeżą jemy nie tylko same ziarna, ale również otaczającą ją łupinkę.
W Polsce cieszę się popularnością zarówno gatunki sprowadzane z Francji czy Włoch, jak i rosnące u nas odmiany np. żółta fasola..
Najdroższa jest drobna fasolka, jednak do przyrządzania codziennych potraw całkowicie wystarcza tańsza fasola. Fasolę można podawać na zimno (w sałatkach mieszanych, sałatkach fasolowych) lub ugotowaną w różnych potrawach. Zasadniczo gotuje się ją przez 10 minut, ponieważ zawiera trującą substancję (phasin), która ulega rozkładowi podczas gotowania.
Fasola zawiera: witaminy A1, B1, B2, C, E, wapń,fosfor,żelazo magnez.