Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Jab%c5%82ko

Jabłko

Jabłko było zawsze symbolem miłości i płodności. Tu i ówdzie do dziś zachował się zwyczaj obdarowywania się przez zakochanych tym owocem. Złote jabłko zaś oznaczało (i nadal oznacza) dobry interes czyli coś na czym można dobrze zarobić.

Czy wiesz, że w Polsce rośnie około 40 milionów jabłoni, dostarczających około 10 milionów ton owoców, obfitujących w witaminy, cukier, substancje aromatyczne i sole mineralne.

wartości odżywcze jabłek.

 

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram jabłek):

Woda: 85,0 g. Tłuszcze: 0,4 g. Białka: 0,3 g. Węglowodany: 13,0 g.

Kalorie (kcal):55

 

Witaminy (mg/100 gram jabłek):

B1: 0,04 mg. B2: 0,03 mg. B6: 0,05. C: ~16 mg. E: 0,57.

Karoten: 0,016 mg

 

Minerały (mg/100 gram jabłek):

Sód: 3,0. Potas: 140,0. Magnez: 6,4. Wapń 7,0. Fosfor: 12,0

Żelazo: 0,48.

dostępne przez cały rok ,opakowania 15 kg