Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Jarmu%c5%bc

Jarmuż

Dwuletnia roślina warzywna z rodziny krzyżowych, której ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego. Jarmuż był znany już w epoce brązu. Cenili go starożytni Grecy i Rzymianie - uprawiali kilka jego odmian. We Francji stał się popularny w XIII wieku. W Polsce zaczęto uprawiać to warzywo dopiero w XVII wieku. Częścią jadalną są duże kędzierzawe liście w kolorze od zielonego do ciemnozielonego niekiedy z odcieniem fioletowym. Spożywać je można dopiero po pierwszych mrozach, bowiem wtedy zawierają mniej goryczy. Istnieją też odmiany bez goryczki.

Jarmuż jest bogaty w: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny,witaminę E, B1, B2,B6,C,biotynę, kwas nikotynowy i pantotenowy.

dostępny przez cały rok