Warzywo pochodzące ze Środkowego Wschodu, do Europy kalafior dotarł w XIII wieku. Jest warzywem lekko strawnym, bogatym w witaminy i składniki mineralne.
Z całej główki spożywamy nie liście, lecz duży, zamknięty do wewnątrz kwiat. Można go jeść na surowo w sałatkach lub jako ugotowaną jarzynę w najróżniejszych potrawach. Polecamy zwłaszcza ugotowany kalafior polany jasnym sosem lub rozpuszczonym masłem.
wartości odżywcze kalafiora.
Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram kalafiora):
Kalorie (Kcal): 31. Węglowodany (g): 5,0.
Witaminy (/100 gram kalafiora):
A1: 90 j.m. B1: 0,110 mg. B2: 0,1 mg. C: 69,0 mg. E: - mg.
Minerały (mg/100 gram kalafiora):
Wapń 13. Fosfor: 28. Żelazo: 2,1. Magnez: 11.