Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Kalarepa

Kalarepa

Dwuletnia roślina z rodziny krzyżowych. Jadalne są kuliste nabrzmiałe łodygi barwy zielonej, żółtej lub niebieskawej oraz młode listki. Kalarepa była już znana w starożytnym Rzymie - pod nazwą "caulorapa". Ceniono ją też w innych krajach europejskich. Do Polski dotarła dopiero w XIX wieku.

Najbardziej popularne odmiany: Praska, Wiedeńska Biała, Wiedeńska Fioletowa, Delikates Fioletowa, Goliat Biała, Goliat Fioletowa.

Jest to bardzo cenne warzywo, o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią rośliny są młode liście, które pod względem wartości odżywczych znacznie przewyższają samą kalarepę, która m.in. zawiera:sód,potas,magnez.wapń,mangan,miedź,żelazo,fosfor,chlor,jod ,karoteny, witaminy:B,C; kwasy:nikotynowyy,pantotenowy,foliowy, szczawiowy.

dostępna w okresie od maja do lipca,sprzedaż na sztuki