W Europie znamy i spożywamy kapustę od niepamiętnych czasów. Najbardziej popularna jest kapusta biała, z której, dzięki naturalnej fermentacji kwasu mlecznego, otrzymuje się kapustę kiszoną.
Nie mniej popularna jest kapusta włoska, znacznie ostrzejsza w smaku z ciemnymi i karbowanymi liśćmi i kapusta czerwona, której zazwyczaj używa się jako dodatku do potraw mięsnych.
Kapusta chińska lub inaczej pekińska, ma wyjątkowy, delikatny aromat, który idealnie harmonizuje się z innymi rodzajami warzyw, jak brukselka, kalafior czy brokuły.
wartości odżywcze kapusty włoskiej.
Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram ):
Kalorie (Kcal): 50.. Węglowodany (g): 7,8.
Witaminy (/100 gram ):
A1: 500 j.m. B1: 0,1 mg. B2: 0,26 mg. C: 60,0 mg. E: 2,50 mg.
Minerały (mg/100 gram ):
Wapń 77. Fosfor: 49. Żelazo: 3,3. Magnez: 16.
dostępna przez cały rok,sprzedaż na sztuki i opak.25kg