Nadziemna część kapusty warzywnej, dwuletniej rośliny z rodziny krzyżowych pochodzącej z Chin, gdzie uprawia się ją od V wieku. W Europie i Stanach Zjednoczonych zdobyła popularność dopiero w latach trzydziestych, gdzie od razu stała się cenionym warzywem ze względu na smak i wartości odżywcze. W Polsce znalazła uznanie dopiero w ostatnich latach.
Główki kapusty pekińskiej są dość luźne, wydłużone, nieco podobne do główek sałaty rzymskiej. Pomarszczone liście mają kształt jajowaty lub łopatkowaty i są barwy żółtozielonej do ciemnozielonej. Liście wewnętrzne są jaśniejsze od zewnętrznych.
Istnieje kilka odmian kapusty pekińskiej różniących się między sobą wielkością główek, pokrojem, zabarwieniem i długością wegetacji.
Warzywo to zawiera m.in.:sód, potas,magnez, wapń, mangan,żelazo, miedź, fosfor, fluor, karoteny,witaninę B1,B2,C,kwas nikotynowy.