Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Limonka

Limonka

 

Lima, limona, limonka, limetka, limeta kwaśna (Citrus aurantifolia) gatunek rośliny należącej do rodziny rutowatych. Przypuszczalnie pochodzi z Azji południowo-wschodniej, powszechnie uprawiana w regionach tropikalnych i subtropikalnych. Najwięksi producenci:Indie,Meksyk,Argentyna,Brazylia.

Niewielkie i rozgałęzione drzewo lub krzew o wysokości do 5 m. Gałęzie ma pokryte krótkimi i ostrymi kolcami.

Ma okrągłe lub jajowate owoce jagodowe, o średnicy 3-5 cm. Skórka żółtawozielona lub żółta, woskowana, gorzka. Miąższ bardzo kwaśny i pachnący.Uprawiana jest głównie na Antylach,na wyspach Bahama w Egipcie a także na Florydzie. Również w Europie jest uprawiana, znajduje się w rejestrze roślin uprawnych Unii Europejskiej.

Owoc zawiera 0,8% cukrów,witaminę C (46 mg/100 g), 6-7%kwasu cytrnowego,wapń,potas,fosfor. Owoce limety kwaśnej mają w sobie więcej witaminy C niż cytryny, ale są mniej popularne w Europie z powodu mniejszej trwałości. Skórka jest cieńsza i delikatniejsza (lima preferuje klimat wilgotny i ciepły), dlatego łatwiej ulega infekcjom grzybiczym. Owoce limy wykorzystuje się do sporządzania soków i napojów orzeźwiających.

Z owoców wytwarza się również olejki eteryczne i kwas cytrynowy.

 

dostępna przez cały rok