Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Marchew

Marchew

Słodkie warzywo Europy, obecnie jednak uprawiane już na całym świecie. Marchew jest lekko strawna i zawiera w sobie mnóstwo wartościowych substancji, między innymi karoten (czyli prowitaminę A). Warzywo to pojawia się w różnych formach i wielkościach, najpopularniejsza jest jednak podłużna o długości 10 - 20 centymetrów. Jej okrągłe odmiany nazywane są karotkami.

wartości odżywcze marchwi.

 

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram marchwi):

Kalorie (Kcal): 41. Węglowodany (g): 8,7.

 

Witaminy (/100 gram marchwi):

A1: 12189 j.m. B1: 0,054 mg. B2: 3,4 mg. C: 3,4 mg. E: 0,21 mg.

 

Minerały (mg/100 gram marchwi):

Wapń 61. Fosfor: 12. Żelazo: 0,9. Magnez: 10.

dostępna przez cały rok,opakowania 5 i 10 kg