Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Og%c3%b3rek

Ogórek

Ogórki należą do roślin dyniowatych. Pochodzą z Indii, ale obecnie uprawiane są w wielu odmianach w całej Europie. Są bardzo wrażliwe na chłody i najlepiej rosną w temperaturze od 18oC do 25oC.

Warto także wiedzieć, że ogórki pochodzące z biologicznych upraw spożywamy razem ze skórką, ponieważ zawiera ona najważniejsze substancje odżywcze.

wartości odżywcze ogórka.

 

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram ogórka):

Kalorie (Kcal): 15. Węglowodany (g): 2,9.

 

Witaminy (/100 gram ogórka):

A1: 371 j.m. B1: 0,029 mg. B2: 0,038 mg. C: 8,0 mg. E: - mg.

 

Minerały (mg/100 gram ogórka):

Wapń 20. Fosfor: 15. Żelazo: 1,0. Magnez: 8.

dostępny przez cały rok,w opakowaniach 5 i 10 kg