Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Papryka

Papryka

W XVI wieku papryka dotarła do Europy z Południowej Ameryki. Uprawy na skalę przemysłową prowadzi się w europejskich regionach Morza Śródziemnego i n a Bałkanach.

Paprykę można uprawiać również na działce w Polsce, a nie tylko w Bułgarii, na Węgrzech czy Rumunii. Wyprodukowane przez nas papryki nie będą może tak piękne, jak te importowane, ale równie bogate w witaminy.

Jest jednym z warzyw najbogatszych w witaminy. Popularne odmiany papryki: Poznańska Słodka, Długa z Mor, Bronowicka, Shumenski Ratund.

wartości odżywcze papryki.

Swieża papryka zawiera pięć razy wiecej witaminy C niż cytryna

 

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram papryki):

Kalorie (Kcal): 35.. Węglowodany (g): 6,9.

 

Witaminy (/100 gram papryki):

A1: 999 j.m. B1: 0,060 mg. B2: 0,050 mg. C: 139,0 mg. E: 0,65 mg.

 

Minerały (mg/100 gram papryki):

Wapń 17. Fosfor: 30. Żelazo: 2,6. Magnez: 10.

dostępna przez cały rok, opakowania 5 kg