W XVI wieku papryka dotarła do Europy z Południowej Ameryki. Uprawy na skalę przemysłową prowadzi się w europejskich regionach Morza Śródziemnego i n a Bałkanach.
Paprykę można uprawiać również na działce w Polsce, a nie tylko w Bułgarii, na Węgrzech czy Rumunii. Wyprodukowane przez nas papryki nie będą może tak piękne, jak te importowane, ale równie bogate w witaminy.
Jest jednym z warzyw najbogatszych w witaminy. Popularne odmiany papryki: Poznańska Słodka, Długa z Mor, Bronowicka, Shumenski Ratund.
wartości odżywcze papryki.
Swieża papryka zawiera pięć razy wiecej witaminy C niż cytryna
Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram papryki):
Kalorie (Kcal): 35.. Węglowodany (g): 6,9.
Witaminy (/100 gram papryki):
A1: 999 j.m. B1: 0,060 mg. B2: 0,050 mg. C: 139,0 mg. E: 0,65 mg.
Minerały (mg/100 gram papryki):
Wapń 17. Fosfor: 30. Żelazo: 2,6. Magnez: 10.