Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Patison

Patison

Odmiana dyni zwyczaj nejleżąca do rodziny dyniowatych .Roślina jednoroczna, pochodzi z Ameryki Północnej, do Europy sprowadzona została przez Hiszpanów.

Duże, białe, zielonawe, zielone, a nawet granatowo fiołkowe, prawie czarne. Mają niezwykły wygląd, wyglądają jak dwa złożone ze sobą talerze o pofałdowanych faliście brzegach. Patisony są różnej wielkości: od 10 do ponad 20 cm średnicy. Owoce patisona są jadalne.

Owoce są lekkostrawne, dietetyczne, o delikatnym smaku. Młode mają delikatną skórkę, której nie trzeba obierać, starsze wymagają obierania. Można go dodawać do gulaszu mięsnego, oraz spożywać smażonego i faszerowanego. Często spotykane są patisony w postaci konserwowej – mogą zastąpić kiszonego ogórka, są smaczne i dobrze gaszą pragnienie. Młode patisony o długości 4-6 cm są wyśmienite w surówkach z dodatkiem soku cytrynowego, oliwy i czosnku

Istnieją odmiany o szczególnie pięknych owocach, uprawiane jako rośliny ozdobne.

Patisony zawieraja:

 

Zawierają witaminę C, nieco witamin B1, B2, PP, wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i pewne ilości węglowodanów

dostępne w okresie od czerwiec do września