Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Pomidor

Pomidor

Pomidor pochodzi, podobnie jak ziemniak, z Ameryki Południowej i jest z nim ściśle spokrewniony. W XVI wieku dotarł najpierw do południowej Europy, ale w obecnych czasach z równym powodzeniem jest hodowany także w chłodniejszych strefach. Jednak ich uprawa najlepiej udaje się w sezonach ciepłych i słonecznych z umiarkowaną ilością opadów.

Surowy doskonale sprawdza się jako przekąska, dodatek do chleba i sałatek, natomiast ugotowany pomidor to wzorowa podstawa zup i eintopfów.

 

wartości odżywcze pomidorów.

 

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram pomidorów):

Kalorie (Kcal): 29. Węglowodany (g): 5,2.

 

Witaminy (/100 gram pomidorów):

A1: 1265 j.m. B1: 0,064 mg. B2: 0,042 mg. C: 29,0 mg. E: 0,40 mg.

 

Minerały (mg/100 gram pomidorów):

Wapń 25. Fosfor: 21. Żelazo: 1,4. Magnez: 8.

dostępny przez cały rok,w opakowaniach 6 kg