Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Poziomka

Poziomka

Soczyste, czerwone owoce bardzo podobne, lecz mniejsze od owoców truskawki. Nasiona rozsiewane przez zwierzęta lub ludzi ,Jest uprawiana w licznych odmianach, głównie w uprawach amatorskich. Jej pospolitszym krewnym jest truskawka, lecz w krajach wyżej rozwiniętych poziomka o delikatniejszych, mniejszych i smaczniejszych owocach zyskuje coraz większe znaczenie.

Istnieją poziomki ogrodowe, które są większe i łatwiejsze w zbieraniu od leśnych sióstr, ale pozbawione zarazem ich aromatu.
Prawdziwi fani tych owoców, nie zważając na znoje i trudy ruszają co roku do lasu, aby własnoręcznie zebrać poziomki leśne.

Poziomki wywierają również działania lecznicze. Wpływają na poprawę przemiany materii, zapobiegają chorobom nerek, serca i układu krwionośnego - pod jednym warunkiem - że nie jesteśmy na nie uczuleni! Poziomka bowiem znajduje się w czołówce owoców powodujących alergie, szczególnie u maluchów.

Zawierają witaminy B1, B2, B6, C, E, karoten, sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, jod.

dostępny w okresie od maja do lipca