Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Rodzynki

Rodzynki

Rodzynki – suszone winogrona , zaliczane do bakalii. Mogą być spożywane surowe lub używane do pieczenia (np. ciast). Rodzynki są bardzo słodkie z powodu dużej koncentracji cukrów (głównie fruktozy), a jeżeli są przechowywane przez długi czas, cukier krystalizuje wewnątrz owocu. Staje się on przez to ziarnisty, ale nie zmienia to jego użyteczności. Aby zdekrystalizować cukier w rodzynkach, można je na krótki czas zanurzyć w płynie (akloholu,soku owocowym,mleku lub gorącej wodzie) aby cukier rozpuścić.

Zawierają błonnik,żelazo,potas,cynk oraz związki minerale. Zawarty w rodzynkach wapń i bor zapobiegają osteoporozie , dlatego powinny je spożywać kobiety po menopauzie . Duża zawartość błonnika pomaga zaś przy zaparciach.

Zawarty magnez i witaminy z grupy B pomagają w utrzymaniu koncentracji. W skład rodzynków wchodzą również witaminy C oraz E, które zwalczają wolne rodniki. Rodzynki poprawiają również pracę serca i wygłąd skóry oraz podnoszą odporność organizmu.

W zależności od szczepu winogron rozróżniane są rodzynki

Rodzynki smyrneńskie (duże, jasne, występujące w trzech gatunkach: sułtanki, damascenki i sułtanki perskie) – Turcja,Kalifornia,RPA,Australi.

Koryntki (małe, ciemne) ze szczepu Korinthiaki – Grecja, Kalifornia, RPA, Australia

Cybeby (arab. zibiba), rodzynki o wydłużonym kształcie i z nasionami

 

Znane są także rodzynki włoskie o zapachu muszkatołowym.

 

Światowa produkcja rodzynek to 1,1 miliona ton (2005), z czego najwięcej produkują: Turcja 30%,USA 28%,Iran 13%, Grecja iChile po 6%

dostępne przez cały rok