Rzeżucha to roślina z rodziny kapustowatych. Należy do niego ok. 150 gatunków szeroko rozprzestrzenionych na kuli ziemskiej. Do polskiej flory należy 10 gatunków (nie licząc efemerofitów). Gatunkiem typowym jest rzeżucha łąkowa. Zwyczajowa nazwa "rzeżucha" w języku polskim stosowana jest także w odniesieniu do gatunku z innego rodzaju- pieprznicy siewnej.
Jest to niewielka roślina o bardzo delikatnych liściach, ma bardzo krótki okres wegetacji i rośnie na każdej glebie.
Często spotkać ją można rosnącą dziko nad strumieniami, a ta jest ostrzejsza w smaku niż zwykła rzeżucha ogrodowa i zawiera więcej witaminy C.
Obecnie jej popularność nieco zmalała, a szkoda bo jej uprawa jest bardzo prosta, a wartość odżywcza całkiem spora.
Zazwyczaj spożywa się ją surowo w sałatkach lub dodajemy jako przyprawę do potraw warzywnych.
Należy kupować świeże, nie zwiędnięte gałązki.