Warzywo należące do rodziny selerowatych. Należy do niej ponad 20 gatunków roślin występujących w Europie oraz w Azji i Ameryce Północnej na obszarach o umiarkowanym i chłodniejszym klimacie. Rodzaj ten znany jest jednak głównie dzięki jednemu uprawianemu gatunkowi – selerom zwyczajnym, które są również gatunkiem typowym dla tego rodzaju.
Seler naciowy (łodygowy) nie tworzy zgrubienia korzeniowego. Częścią jadalną są zgrubiałe ogonki liściowe. Są one mięsiste, soczyste oraz aromatyczne. Zawierają mnóstwo soli mineralnych i witamin.
Seler korzeniowy ma cztery odmiany:
Globus - zgrubienie kuliste, stosunkowo małe, nieliczne korzenie boczne;
Non Plus Ultra - zgrubienie kuliste średniej wielkości, bardzo dobrze się przechowuje;
oraz Odrzański i Jabłkowy
Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram selera):
Kalorie (Kcal): 61 . Węglowodany (g): 13,6.
Witaminy: A1: 35 j.m. B1: 0,05 mg. B2: 0,097 mg. C: 8,2 mg. E: 0,57 mg.
Minerały (mg/100 gram selera):
Wapń 97. Fosfor: 53. Żelazo: 3,2. Magnez: 19.