Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Sa%c5%82ata

Sałata

Przodkowie naszej dzisiejszej sałaty najprawdopodobniej wywodzą się z regionów Morza Śródziemnego, jednakże już przed tysiącami lat sałata rozprzestrzeniła się w całej Europie. Warzywo to jest dostępne przez cały rok.

Rozróżniamy jej wiele rodzajów, do najpopularniejszej należy: Sałata masłowa - powszechnie uprawiana o sporej wartości odżywczej.

Sałata krucha - ma znacznie większe główki, liście sztywne, grube, kruche, bardzo soczyste i smaczne..

 

wartości odżywcze sałaty.

 

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram sałaty):

Kalorie (Kcal): 20.. Węglowodany (g): 1,9.

 

Witaminy (/100 gram sałaty):

A1: 1921 j.m. B1: 0,045 mg. B2: 0,089 mg. C: 6,3 mg. E: 0,59 mg.

 

Minerały (mg/100 gram sałaty):

Wapń 24. Fosfor: 21. Żelazo: 1,3. Mag 9.

dostępna przez cały rok,sprzedaż na sztuki,12 szt. w opak.