Przodkowie naszej dzisiejszej sałaty najprawdopodobniej wywodzą się z regionów Morza Śródziemnego, jednakże już przed tysiącami lat sałata rozprzestrzeniła się w całej Europie. Warzywo to jest dostępne przez cały rok.
Rozróżniamy jej wiele rodzajów, do najpopularniejszej należy: Sałata masłowa - powszechnie uprawiana o sporej wartości odżywczej.
Sałata krucha - ma znacznie większe główki, liście sztywne, grube, kruche, bardzo soczyste i smaczne..
wartości odżywcze sałaty.
Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram sałaty):
Kalorie (Kcal): 20.. Węglowodany (g): 1,9.
Witaminy (/100 gram sałaty):
A1: 1921 j.m. B1: 0,045 mg. B2: 0,089 mg. C: 6,3 mg. E: 0,59 mg.
Minerały (mg/100 gram sałaty):
Wapń 24. Fosfor: 21. Żelazo: 1,3. Mag 9.