Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Szparagi

Szparagi

Wieloletnia zielona roślina z rodziny liliowatych zaliczana do jednych z najstarszych uprawnych warzyw na świecie. Tradycje jej uprawy sięgają 4500 lat. W Azji Mniejszej, Zachodniej Syberii, Afryce Północnej i Europie szparagi rosną w stanie dzikim. Najpopularniejsze były w rejonie Morza Śródziemnego, szczególnie cenili je starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie.

Przedmiotem uprawy są młode, mięsiste pędy, zwane wypustami, długości ok. 25 cm, charakteryzujące się specyficznym smakiem i aromatem oraz delikatną konsystencją. Najsmaczniejsze są górne części pędu. W Polsce uprawia się szparagi białe, we Francji i Włoszech - szparagi zielone, o intensywniejszym smaku.

Sa to warzywa niskokaloryczne i lekko strawne.

Szparagów zielonych nie trzeba obierać, co ma duże znaczenie, gdyż pod skórką jest najwięcej składników odżywczych, wśród których znajdują się m.in.:sód, potas, magnez, żelazo, wapń, mangan,miedź, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy:B1, B2. B6, C; kwasy: nikotynowy ,pantotenowy.

dostępna w okresie od czerwca do września

dostępna w okresie od czerwca do września