To paradoksalne rośliny, które są zarazem stare i młode. Ich tradycja sięga czasów starożytnych, pisali o nich tacy twórcy jak Owidiusz i Wirglusz ... z tym, że wychwalali nie naszą truskawkę, tylko jej prababkę poziomkę! Lecz nazwa oficjalna truskawki, która można odnaleźć w encyklopedii: to poziomka ananasowa.
W XVIII wieku udało się otrzymać z amerykańskich odmian poziomki naszą obecną truskawkę, różniąca się od pierwowzoru smakiem, wielkością oraz aromatem.
Truskawka podbiła Europę i natychmiast podjęto dalsze starania jej ulepszania, które są tak skutecznie, że obecnie trudno wyliczyć wszystkie truskawkowe odmiany.
wartości odżywcze truskawki.
Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram truskawek):
Woda: 90,0 g. Tłuszcze: 0,4 g. Białka: 0,8 g. Węglowodany: 7,5 g.
Kalorie(kcal):36
Witaminy (mg/100 gram truskawek):
B1: 0,03 mg. B2: 0,05 mg. B6: -. C: 60 mg. E: 0,22.
Karoten: 0,0083 mg
Minerały (mg/100 gram truskawek):
Sód: 2,5. Potas: 150,0. Magnez: 15,0. Wapń 26,0. Fosfor: 29,0
Żelazo: 0,96. Jod: -