Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Wi%c5%9bnia

Wiśnia

Ojczyzną znanych już dla Rzymian wiśni są kontynent europejski i azjatycki. Na powstanie dzisiejszych, niezliczonych ilości gatunków uprawnych, miały duży wpływ ptasie i dzikie odmiany wiśni. Wiśnie rosną na do 2 m wysokich drzewach. Okrągłe owoce są różnokolorowe: żółte, czerwonawe do prawie czarnych. Ważą między 5 a 10 g.
Ich specyficzny aromat powoduje,że są one nie do pobicia w smaku. Jedyny w smaku, słodki i soczysty.
Wiśnie uprawiane są dziś na w umiarkowanym klimacie całym świecie. Europa stanowi 75 % produkcji światowej. Największymi producentami wiśni słodkich są Turcja, USA i Włochy.

Wiśnie są bardzo zdrowe, sok i miąższ wypełnione są cennymi substancjami odżywczymi. Wiśnie zawierają dużo witaminy C( dla układu odpornościowego, i dobrego samopoczucia) i kwas foliowy (ważny dla mózgu, nerwów, budowy krwi i wzrostu). Oprócz tego oferują także dużo wapnia ( dla kości, zębów i funkcji nerwowych), żelazo ( do budowy krwi i dotleniania komórek) i potas (dla odżywiania komórek, działa odwadniająco).

dostępna w okresie od czerwca do sierpnia