Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
%c5%bcurawina

Żurawina

Żurawina nierzadko włączana do rodzaju borówka. Przedstawiciele występują na półkuli północnej w tundrze i na torfowiskach. W Polsce rosną na torfowiskach wysokich i przejściowych.

Gatunkiem typowym jest żurawina błotna,występująca prawie w całej europie Północnej i Środkowej, a także na Uralu, Syberii,Kamczatce, Aleutach i na Grenlandii.

W Rosji produkuje się tzw. kwas żurawinowy - bardzo orzeźwiający napój,

w Polsce natomiast wykorzystujemy je jako dodatek do mięsa a także do produkcji kisielu.

Żurawiny stosowane są od dawna w medycynie ludowej jako lekarstwo na różne stany zapalne, choroby typu szkorbutowego oraz jako lek na koklusz, gościec i przeziębienia.

Zawiera witaminę B1, B2, B6, C, E, karoten,sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, jod.

dostępna przez cały rok,opak.1 kg i 2kg